bahan A
150gm kacanng panjang(dipotong dalam 2inci dan di celur)
300gm taugeh(di celur)
400gm mee
1 sikat sawi(di celur)
1 sikat daun bawang
bawang goreng
bahan B
10biji bawang merah(di blend)
5biji bawang putih(di blend)
3 biji buah keras(di blend)
3 batang serai(di blend)
1 sudu besa cili boh
3 sudu besa serbuk kari daging(di bancuh dengan sedikit air)
¼" belacan
bahan C
280ml santan
garam&aji
bahan D
1 litre stock air ikan bilis
500ml stock air udang(200gm udang di blend dan di rebus dgn air kemudian di amik airnya)
½kg ayam
300gm fish ball
5-7 keping tahu goreng
200gm isi kerang.
**campur kan bahan bawang merah,putih,buah keras,serai,belacan untuk bagi sebati rase nyer
Cara:
1.tumis bahan2 (B) yang telah di campurkan.kemudia bile agak garing.masuk kan cili boh.masak hingga naik minyak.kemudian masukkan serbuk kari daging.
2. bile susah naik minyak,masukkan stock ikan bilis dan stock udang tadi.
3.masukkan ayam dan tunggu hingga mendidih.setalah mendidih fish ball kemudia masukkan santan,masukkan santan dan garam. bila sudah mendidih masukan tahu goreng.setelah itu blh laa di hidang kan
Cadangan Hidangan:
hidang kan mee,bahan2 yg telah di celur tadi kedalam mangguk dan blh di hidang kan.
Tambahan:
untuk mereka yg suka kan pedas blh laaa buat sambal nya.blend cili padi sesuka pedas dan campurkan dengan kicap manis dan sedikit perahan limau nipis
love,
1.tumis bahan2 (B) yang telah di campurkan.kemudia bile agak garing.masuk kan cili boh.masak hingga naik minyak.kemudian masukkan serbuk kari daging.
2. bile susah naik minyak,masukkan stock ikan bilis dan stock udang tadi.
3.masukkan ayam dan tunggu hingga mendidih.setalah mendidih fish ball kemudia masukkan santan,masukkan santan dan garam. bila sudah mendidih masukan tahu goreng.setelah itu blh laa di hidang kan
Cadangan Hidangan:
hidang kan mee,bahan2 yg telah di celur tadi kedalam mangguk dan blh di hidang kan.
Tambahan:
untuk mereka yg suka kan pedas blh laaa buat sambal nya.blend cili padi sesuka pedas dan campurkan dengan kicap manis dan sedikit perahan limau nipis
love,
No comments:
Post a Comment